Бджільництво як бізнес

Суббота, 22 Декабрь 2012 01:02
Бджільництво як бізнес

Майже кожен працьовитий чолов’яга може стати бджолярем - підприємцем.

Мета фермерського бджільництва - одержання прибутку.

Це єдина відмінність між бізнесменом-бджолярем і бджолярем-філософом.

Свій бізнес: бджоляр-любитель може стати бджолярем - підприємцем.

Мета фермерського бджільництва - одержання прибутку. Це єдина відмінність між бізнесменом-бджолярем і бджолярем-філософом.

Однак, Ви станете успішним бізнесменом тільки в тому випадку, якщо у Вас буде багаторічний досвід аматора. Бджолярі - особлива каста. Вони люблять говорити про своє хобі з надлишковим пафосом, ускладнюють перспективи справи; література з бджільництва містить таку кількість прихованої полеміки з колегами по захопленню і рясніє такими термінами, що новачка може і відлякати. Але все виглядає набагато простіше, якщо почати з практики, не звертаючи уваги на хор заумних голосів фанатиків бджільництва. На ділі не все так жахливо. Головне, керуватися принципами: добрий початок; очі бояться, а руки роблять і не боги горщики обпалюють.

Фермерське бджільництво поділяється на:

а) професійне (100-150 і більше бджолиних сімей) (єдине джерело існування бджоляра і його сім'ї),

б) напівпрофесійне. (20-50 бджолиних сімей) (сумісництво - доповнює доходи від основної роботи)

Техніка водіння бджіл повинна суворо спиратися на географію місцевості аборигенних порід бджіл, і на особливості характеру бджоляра. Це означає, що іноземна література по бджільництву і чужий досвід Вам мало згодяться. Що Вам знадобиться більше всього? Досвід місцевих бджолярів. Це не патріотичний лозунг. Справа в тому, що бджоли невіддільна частина цілого - природи місцевого краю. Вони «пасуться» на вільних пасовищах, відлітаючи за кілька кілометрів від дому і їх неможливо проконтролювати. Бджоли самі знають, як їм жити і що робити, і вони завжди знаходять дорогу в рідний вулик.

Але Ваш успіх буде залежати від того, який край оточує ферму. Ось, наприклад, головний ворог бджіл - близькість тваринництва, а точніше - близькість брудних калюж і гнойових куп. Бджоли підхоплюють там паратиф та інші хвороби. Крім того, бджоли залежать від плодових дерев та інших рослин-медоносів, а ті - безпосередньо від бджіл. Тому потрібно працювати у зв'язці. Саду добре, коли поруч є бджоли, а бджолам добре, коли поруч є сад.

Вибір ділянки під пасіку. Важливо відразу вжити заходів, щоб попередити укуси товаришів, що працюють на сусідніх ділянках.

Для цього необхідно:

1. Обгородити свою ділянку глухою огорожею висотою не менше 2 м.

2. Розмістити вулики на висоті (на другому поверсі або горищі), щоб бджоли літали собі високо і нікому не заважали. Бджоли - не шуліки, вони не будуть падати каменем з неба, щоб навмисне вжалити Вашого сусіда.За участю бджіл урожайність малини й агрусу підвищується в 2 рази, цитрусових - у 4, черешні - в 7 разів. Заборонити тримати бджіл на садовій ділянці не можна - без них сади і городи плодоносити не будуть. Але бджоляр зобов'язаний мати у своїй аптечці всі препарати проти алергії, щоб самому надати першу допомогу потерпілим. Перед розміщенням пасіки необхідно зібрати інформацію про культурні та диких нектароносів і пилконоси.Вибирають таку ділянку, навколо якого в радіусі 2-3 км є велика кількість медоносних рослин, зацвітають в різний час.Дуже важливо, мати в окрузі багато ранньовесняних медоносів і пилконосів. До них відносяться: ліщина, вільха, верба, клен, кульбаба, плодові.Тоді сильно ослаблені за зимівлю бджолині сім'ї зможуть швидко наростити достатню кількість молодих бджіл.

Неприпустимо розміщувати садибу на сирому, заболоченому і затіненому ділянці: вогкість сприяє розвитку захворювань. Пасіка розділена на дві частини - продуктивну і підсилюючу. З пари родин (продуктивної одиниці) одна виробляє мед, а інша - бджіл.

Пасічні будівлі:

житловий літній будиночок,

пасічна майстерня, 

приміщення для відкачки меду і сушіння пилку,

складські приміщення.

У бджільництві немає марних продуктів - це практично безвідходне виробництво. Ви можете продавати, крім меду: пилок, забрус, стільники, віск, пергу і навіть мертвих бджіл (підмор), настій личинок воскової молі. Визначтеся зі збутом. Продукти бджільництва використовуються і в промисловості, наприклад, віск. Крім того, сучасні конструкції вуликів дозволяють займатися бджільництвом людям з обмеженими можливостями пересування, літнім людям. Тепер це - неважка працю.

*************************************************

Слова для пошуку: пчеловодство, как начать свое дело, как развести пчел, пасека как бизнес, промышленное пчеловодство.

Просмотров: 19197 | Дата публикации: Суббота, 22 Декабрь 2012 01:02